Active Beauty
Od otpatka do recikliranja: Kako 6 “Re”- ideja pomažu
Tekst: Redaktion

Malo je puno

Od otpatka do recikliranja: Kako 6 “Re”- ideja pomažu

Kada biste mogli, rado biste popravili stari mikser ili bicikl? Super, jer mogućnosti su na vidiku. Otkrit ćemo vam kako ovih šest „Re“- ideja u vezi recikliranja naš svijet čine boljim.

6 Pojmova za održiv život

Sljedećih 6 pojmova stoje za održiv život, ciljano rukovanje resursima i na kraju krajeva za to šta možemo učiniti kako bismo naš svijet učinili boljim.

1. Refuse – zabraniti

Najbolje smeće je ono koje uopšte ne nastane. Kako je to moguće? Tako što dobro razmislimo šta preuzimamo, kupujemo, nosimo kući. Ko svoj dom zamisli kao hram, u koji smije ući samo malo posebnih i pogotovo održivih stvari, ubuduće će reklamne poklone i stvari na rasprodaji izbjegavati. A one stvari koje ne pronađu kupca će se vremenom prestati proizvoditi.

2. Reduce – smanjiti

„Dosta“ je magična riječ. To je suprotno od „Više“ sa kojim smo mnogi odrasli. Kada shvatimo da “više” na duži period nije dobra ideja i da to kvari svijet, o svakoj namjeri kupovine ćemo detaljno razmisliti. I tada ćemo često ustanoviti da nam to zapravo nije potrebno i da to možemo iznajmiti ili kupiti polovno. Nekada ćemo shvatiti kako je lijepo što imamo više prostora i manje stvari.

3. Reuse – ponovno iskoristiti

Poznata nam je ideja višestrukih pakiranja. Saprati, ponovo upakovati, ponovo iskoristiti – time štedimo resurse. Ali tu još uvijek nije kraj. Sa malo kreativnosti u našem kućanstvu otkrivamo mnogo toga što se može drugačije iskoristiti. Stara krpa sa rupama? Lako može postati maramica za bebu (nema štetnih materijala, jer se više puta oprala), a od lijepe i prazne konzerve postaje lijep dio za lampu. Mnogo upcycling-ideja je u međuvremenu dostupno gratis na internetu.

4. Repair – popraviti

Pa, rado bismo, kada bismo mogli, popravili stari mikser, iPad, bicikl … Ništa nije dobro kao odlučnost, posjetiti ili čak i osnovati Repair-Kafiće i u svome okruženju potražiti spretne ljude (Stric Leonard?) ili podstaći radnju gdje se stvari mogu mijenjati, npr. kuhanje čitavog menija u zamjeni za ekran od mobitela. Također, jako korisno, ako se kupuju isključivo stvari, koje se mogu lako popraviti.

5. Recycle – ponovno iskoristiti

Stara pakovanje rastopiti i od istih napraviti nova je genijalno, ali to nažalost uspijeva samo kod malog dijela našeg smeća od plastike. dm zahvaljujući novim tehnologijama u ponudi ima razna pametna reciklirana pakovanja. Ali i kod ovih procesa dolazi do potrošnje energije. Uprkos tome, prema Državnoj agenciji za okoliš u Austriji se godišnje ponovo iskoristi 100.000 tona prikupljenog.

6. Rethink – razmisliti

Nakon što ste se neko vrijeme pozabavili ovom temom, to radite automatski i drugim očima gledate na prekrasan, šareni svijet konzumerizma. Uostalom, sve se mora proizvesti i kasnije ponovno zbrinuti. Dobar korak je poželjeti zajedničke aktivnosti umjesto novih stvari za rođendan.