Active Beauty
Ove aplikacije za okoliš pomažu održivom životu
Tekst: Claudia Wallner, Elisabeth Sas, Carolina Forstner

Svijet nas sada treba

Ove aplikacije za okoliš pomažu održivom životu

Zaštita okoliša sve je važnija. Ali kako pristupiti tako velikom zadatku? Ove aplikacije za okoliš nam pomažu u unošenju održivosti u našu svakodnevicu.
Imamo aplikacije za igru, za naš fitnes i zdravlje i za najnovije vijesti. Aplikacije međutim nisu samo zabavne. One mogu i pomoći pri uštedi CO₂ , boljoj raspodjeli hrane i čak u sadnji drveća. A ovako održivost konkretno funkcioniše putem pametnog telefona:

Ove aplikacije za okoliš pomažu održivom življenju

1. Mobilnost

ummadum

Svejedno je li biciklom, pješice ili u zajedničkoj vožnji: aplikacija ummadum nagrađuje za svaki održivo prijeđeni kilometar s bodovima koji se mogu iskoristiti kod trgovačkih partnera. Jer se aktivna zaštita klime može živjeti samo pomoću održive mobilnosti. Dakle, jednostavno hodajte, vozite se s nekim ili vozite bicikl i s bodovima za aktivnost uplaćujte na vlastiti budžet mobilnosti.

GreenDrive

Osobe koje se voze same u automobilu ostavljaju posebno široke CO2 otiske guma na našoj zemlji. Stoga one osobe koje misle na okoliš organizuju zajedničke vožnje. Ovom se aplikacijom kroz nekoliko klikova mogu pronaći mogućnosti za dijeljene vožnje ili suputnice i suputnike za putovanja diljem Europe. To naravno koristi ne samo planeti, već štedi i novac. A s malo sreće pritom se mogu čak i upoznati dragi ljudi.

Bike Citizens

Ova aplikacija je specijalno koncipirana za bicikliste u urbanim područjima. Ona poznaje sve biciklističke putove i prilagođava vođenje rutom prema odabranom tipu bicikla kao i prema osobnim potrebama. Bike Citizens dostupan je za više od 450 gradova u Europi, Australiji i SAD-u. Među njima i za glavne gradove svih devet austrijskih pokrajina. Jednom kada ste preuzeli karte, za navigaciju više nije potrebna povezanost s internetom. Time se štedi baterija i kod putovanja u inostranstvo i troškovi roaminga.

2. Prehrana

Too Good to Go

Otprilike jedna trećina svih namirnica širom svijeta se baca. Samo u Austriji godišnje 577.000 tona jestive hrane završi u smeću. Koncept aplikacije „Too Good to Go“ je jednostavan: Partnerske firme koje imaju viška voća, povrća, hljeba, ali i grickalica ili delikatesa mogu ih predati u vrećici iznenađenja. Putem aplikacije korisnici mogu odabrati hranu iz koje firme žele spasiti. Troškovi se pritom kreću na oko trećini stvarne vrijednosti. Do kraja 2020. godine na taj je način širom svijeta spašeno preko 57 miliona obroka.

Quit Meat

Globalna konzumacija mesa jedna je od najvećih ubojica klime. Oni koji žele smanjiti njegovu potrošnju, mogu pomoću ove aplikacije izračunati koliko se smanjuje vlastiti CO₂ otisak odricanjem od mesa. Osim toga, postoje recepti bez mesa i mliječnih proizvoda te zanimljivi i zabavni članci o životinjama. Uključen je skener za barkodove koji otkriva je li neki proizvod veganski.

3. Vlastiti okoliš učiniti malo zelenijim

Go Green Challenge

Onaj tko preuzme aplikaciju na svoj mobitel, dobiva male tjedne i dnevne zadatke. Pomoću njih se na zabavan način može učiniti dobro za okoliš. Na primjer: „Ako danas u javnosti negdje vidiš smeće na putu, zbrini ga na odgovarajući način.“ Ili: „Cijelu sedmicu nemoj baciti ni jednu namirnicu. Pustiti pljesnive namirnice da truhnu u frižideru se ne računa.“ Prikupljeni bodovi se prikazuju u jednoj krivulji kojom se može pratiti tok. Dodatno možete pronaći savjete i informacije vezano uz temu zaštite okoliša.

4. Recikliranje stakla

Staklo

Sakupljati staro staklo i time osvojiti vrijednosne bonove za iTunes ili Google­Play. To funkcioniše u cijeloj Austriji pomoću te neobične aplikacije za recikliranjes stakla. Kada se dođe do kontejnera za staklo, jednostavno se započne novo sakupljanje. Time se automatski aktivira mikrofon pametnog telefona. Svaka pojedina staklena ambalaža se automatski broji tako što aplikacija registruje razliku u razini jakosti zvuka pri ubacivanju u kontejner. Prijava putem Facebooka, Twitter Connecta ili adrese e-pošte omogućuje učešće u izvlačenju.