Prehlada tokom trudnoće: Šta je činiti?

Prehlada stvara brigu mnogim budućim majkama. No, unatoč grebanju u grlu, nosu koji curi i glavi koja puca od glavobolje često ne postoji razlog za zabrinutost. S jedne strane jer virusi kod prehlade pretežno napadaju sluznicu nosa i grla te gornje disajne puteve žene. Prije nego što dublje prodiru u tijelo, imunološki sistem u pravilu je već stvorio odbrambeni odgovor.

S druge strane nerođeno dijete profitira od takozvane zaštite gnijezda odn. placentalne barijere. Uistinu su trudne žene češće prehlađene od onih koje nisu trudne. Razlog se, između ostalog, krije u tome što je majčinski organizam jako opterećen i imunološki sistem je stoga podložniji virusima prehlade i drugim uzročnicima bolesti. Kako ojačati svoj imunološki sistem? U trudnoći se ne savjetuje posezanje za „uobičajnim“ lijekovima u takvim slučajevima.

Prvi korak bi uvijek trebao biti liječenje kućnim sredstvima poput obloga s octom, sirupa od luka, umirujućih čajeva i mirovanja u krevetu. Ako ste zabrinuti ili imate sumnji, u trudnoći više nego inače vrijedi: Radije jednom previše otići doktoru, nego ne otići jednom.