Active Beauty
Trudnoća u 40-ima. Šta vas očekuje?

Kasna trudnoća

Trudnoća u 40-ima. Šta vas očekuje?

Dok mlade majke imaju manje razloga za brigu, kasnu trudnoću često prate mnoga pitanja, zbog eventualnih rizika. Trudnoća su 40-ima? Naša ginekologinja donosi nekoliko savjeta.

Duže i bolje obrazovanje, finansijska sigurnost, gradnja karijere, potraga za odgovarajućim partnerom... niz je faktora koji utiču na to da žene sve kasnije postaju majke i zatrudne u 40-ima. Ginekologinja dr. Eva Lunzer-Mühl u intervjuu je odgovorila na sva naša pitanja o kasnoj trudnoći.

1. Dr. Lunzer-Mühl, kolika je vjerojatnoća za trudnoću u 40-ima?

Plodnost kontinuirano opada s godinama. Od 40. godine života šanse za trudnoću su oko 5-10 posto po ciklusu. Razlog tome je smanjenje rezerve jajnika, odnosno ukupnog broja jajnih ćelija. Broj jajašaca već je fiksiran pri rođenju i ne može se kasnije povećavati. Koliko brzo se rezerve jajnih ćelija potroše, razlikuje se od žene do žene. Kvalitet jajnih ćelija također opada s godinama, povećavajući rizik od pobačaja ili genetskih promjena kod djece.

2. Treba li duže da se zatrudni s 40?

Od 35. godine nadalje plodnost počinje kontinuirano opadati, a krivulja na kraju pokazuje strmo prema dolje. Zbog smanjenja rezerve jajnih ćelija i početka hormonskih promjena, ovulatorni ciklusi, odnosno ciklusi s ovulacijom, često izostaju. Kvaliteta jajne ćelije također je presudna za to hoće li uopšte doći do njene oplodnje. Drugi faktor je da se genetske promjene u pojedinim jajnim ćelijama s godinama povećavaju. U ovom slučaju oplođena jajna ćelija često se ne razvija dalje i trudnoća završava u ranim fazama.

3. Koje zdravstvene rizike kasna trudnoća donosi sa sobom?

I u našoj zemlji se trudnoća smatra rizičnom od 35. godine nadalje - pod uslovom da se radi o prvoj trudnoći. Zdravlje žene također određuje postoji li povećan rizik ili ne. Što je žena starija, to se češće javljaju komplikacije kao što su gestoze, preeklampsije (visok krvni pritisak u trudnoći), kardiovaskularne bolesti, gestacijski dijabetes, genetske bolesti bebe (kao što je trisomija 21) ili čak spontani pobačaji ili mrtvorođenčadi. Ovdje su svakako potrebni detaljniji pregledi i intenzivnija njega. Žene koje žele zatrudniti umjetnom oplodnjom, također su u većem riziku. Hormonsko prethodno liječenje može dovesti do komplikacija kao što je hiperstimulacija jajnika ili stvaranje krvnih ugrušaka s trombozom kao posljedicom. Međutim, ako je žena dobrog zdravlja, uhranjena je i u dobroj je formi, trudnoća općenito ne predstavlja povećani rizik, čak ni u dobi od 40 godina.

4. Šta može biti poticajno kada želite postati trudni s 40?

Zdrav način života uz dovoljno kretanja i uravnoteženu ishranu, najbolji je i osnovni uvjet. Izbjegavanje stresa, dovoljno sna te izbjegavanje alkohola i nikotina pozitivno utječu na zdravlje. Dodatni unos dodataka ishrani kao što su omega-3 masne kiseline može poboljšati kvalitet jajnih ćelija.

Ako bez obzira na redovni polni odnos ne dođe do spontane trudnoće unutar 6 mjeseci, potrebno je razgovarati s ginekologom. Analiza hormona može brzo objasniti hormonsku situaciju. Ako je potrebno, ovdje se također može pružiti suportivna intervencija. Konsultacije u klinici za neplodnost mogu pomoći u iscrpljivanju svih mogućnosti.

5. Ostaju li, statistički gledano, brojne žene u 40-im godinama trudne?

Za mlad, zdrav par mlađi od 35 godina koji redovno ima nezaštićene spolne odnose, šanse da žena ostane trudna po ciklusu su otprilike 20%. U većini slučajeva trudnoća se javlja unutar godinu dana. Međutim, vjerovatnoća za trudnoću opada s godinama i obično iznosi samo 5-10 posto po ciklusu za 40-godišnjakinju. Ipak, sve više žena odgađa svoju želju za rađanjem djece zbog posla i karijere, tako da se posljednjih godina dob majke pri prvoj trudnoći kontinuirano povećava. Dok je sredinom 1980-ih prosječna dob žene pri prvoj trudnoći bila oko 26 godina, 2022. prosječna je bila već 31,8 godina.