Active Beauty
Joga za početnike: 3 jednostavne vježbe za opušten početak nove godine

Idemo na stolicu!

Joga za početnike: 3 jednostavne vježbe za opušten početak nove godine

Svima su nam poznate dobre novogodišnje odluke. Ali zašto nam često ne polazi za rukom da u njihovom ostvarivanju budemo uspješniji? Pa, ponekad jednostavno preuzmemo previše obaveza odjednom. A ponekad tražimo nove sportove koji nas jednostavno osvoje. Ove godine sve će biti drugačije! Uz jogu za početnike u novu godinu ulazimo nježno, a opet sportski. I to na stolici. Pa, krenimo!

Joga na stolici: zašto počinjemo sada

Naravno, u novu godinu možete ući i puno energičnije, naprimjer, uz znojni HIIT trening ili rundu u boksačkom ringu. Ipak, ukoliko želite da stvari idu malo sporije i polako, ali postojano, ako želite povećavati svoj sportski napredak, ako tek počinjete vježbati ili jednostavno želite isprobati nešto novo, joga na stolici najbolji je izbor.
Donosimo sve prednosti:

  • Trening se može provoditi bilo kada i bilo gdje (sve dok ima mjesta) - čak i u kancelariji.
  • Pogodna je za osobe s tjelesnim invaliditetom, sportske početnike i seniore.
  • Jača vezu između tijela i uma, a također je nježna za zglobove i opušta psihu.
  • Pozitivno djeluje na pokretljivost, cirkulaciju krvi te općenito držanje i svijest o tijelu.

Tri vježbe za cijelo tijelo

Važno: za izvođenje vježbi potrebna vam je stolica s normalnom visinom sjedala (oko 45 cm), udobna odjeća, bez obuće i čarapa, i napitak koji sadrži elektrolite nadohvat ruke. Ako želite, možete uključiti svoju omiljenu muziku ili nešto opuštajuće - to povećava motivaciju.

Prije nego što počnete s jogom, temeljito se zagrijte: sjedite na prikladnu stolicu s ravnim naslonom i koljenima pod pravim uglom. Duboko udahnite pružajući desnu ruku prema plafonu. Držite ramena ravno dok opuštate vrat. Dok izdišete, savijte gornji dio tijela ulijevo i zadržite se u tom položaju nekoliko udisaja. Onda se vratite u početni položaj i radite vježbu lijevom rukom. Napravite tri do četiri ponavljanja po strani.

Sada počinje trening:

1. Pozdrav suncu
Sjedite uspravno, koljena pod pravim uglom, stopala u širini kukova na podu. Dok udišete, ispružite ruke prema plafonu - stražnje strane šaka okrenute prema vani. Izdahnite i polako spustite ruke prema naprijed dok ne dodirnete stopala. Zadržite položaj nekoliko sekundi. Ponovo udahnite i pomičite gornji dio tijela prema gore dok se ne nagne pod uglom od 45 stepeni - držite ruke ispružene i povucite ramena prema dolje. Zadržite se u ovom položaju oko trideset sekundi. Onda ponovo spustite gornji dio tijela i dodirnite stopala. Vježbu ponovite pet do deset puta.

2.Pas okrenut prema dolje
Počinjete u istom početnom položaju kao i kod pozdrava suncu – s tom razlikom da su vam noge stisnute i ispružene prema naprijed, a samo pete dodiruju pod. Ruke ispružite prema zidu, dlanovi okrenuti prema van i oblikujte liniju s leđima i glavom, nemojte povlačiti ramena prema gore. Sada udahnite i nagnite gornji dio tijela prema naprijed pod uglom od 45 stepeni. Zadržite položaj u trajanju od pet udisaja i vratite se u početni položaj. Ova se vježba također može ponoviti pet do deset puta.

3. Okrenuti polumjesec
Sjedite u uspravan položaj sa stopalima u širini kukova na podu. Duboko udahnite i, dok izdišete, lagano i polako okrenite gornji dio tijela udesno. Stavite desnu ruku nazad na stolicu i naslonite lijevu ruku na vanjsku stranu desnog koljena. Zadržite položaj oko petnaest sekundi, onda promijenite stranu – odradite pet do deset ponavljanja po strani. Tokom cijelog izvođenja pazite da vam stopala ostanu čvrsto na podu, a kukovi pod pravim uglom. Pored toga, trebali biste se okrenuti samo onoliko koliko vam je udobno i moguće.

Pijte puno tečnosti nakon treninga kako biste svoje tijelo hidrirali. Koliko često trebate trenirati sedmično? Uglavnom, jogu na stolici možete vježbati svaki dan. Kao i u svemu, važno je paziti na svoje tijelo i ne opterećavati ga previše. Ovo je jedini način na koji se dugoročna rutina treninga može razviti iz početnog probnog vježbanja.