Active Beauty
Problemi s venama: znaci upozorenja i šta možete poduzeti

Zdravlje vena

Problemi s venama: znaci upozorenja i šta možete poduzeti

Velike, svjetlucavo-plave proširene vene koje se pojavljuju na nogama ili paučaste vene nekada su bile uobičajen prizor na ulicama kod starijih osoba. Zahvaljujući savremenoj dijagnostici i mogućnostima liječenja, ovaj zdravstveni problem više ne mora biti nešto za što nema rješenja.
Veliki broj žena danas ima problema s venama koji ih ne pogađaju samo u starijoj životnoj dobi. Donosimo pet stvari koje biste trebali znati o venama.

5 koraka do zdravih nogu i vena

Proširene vene i paučaste vene ne samo da predstavljaju estetski problem nego mogu biti i znak upozorenja na venske bolesti. Koje signale ne smijete zanemariti i šta možete učiniti da ih spriječite, pročitajte u nastavku.

1. Kako mogu znati imam li problema s venama?

Prema riječima stručnjaka, prvi simptomi su teške, umorne noge i otekline. Ako su tragovi manšeta čarapa jasno vidljivi na površini kože ili osjećate potrebu masirati noge nakon dugog sjedenja, to mogu biti prvi znakovi problema koje biste trebali razjasniti.

2. Zašto proširene vene mogu biti opasne?

Prave proširene vene nisu samo estetski problem nego prije svega medicinski, jer se povećava rizik od sklonosti trombozi. Ako se tromb, odnosno dio krvnog ugruška odvoji, može dospjeti u srce ili u jednu od plućnih žila i izazvati srčani udar. U najgorem slučaju to može biti opasno po život. I zato se svaki pacijent s venskom bolešću mora pregledati i mora se razjasniti uzrok proširenih vena. Mnoge žene simptome osjećaju samo povremeno, naprimjer, tokom trudnoće. Ako simptomi potraju i nakon poroda, potrebno je nešto poduzeti.

3. Kako se provodi dijagnoza?

Neophodna je detaljna anamneza. Obično se postavljaju, od strane stručnjaka, pitanja o tegobama, trajanju problema, porodičnoj anamnezi. Radi se ultrazvuk vena od cijele noge do prepona. Ako imate prave proširene vene, potrebna vam je doktorska intervencija. Za manje, paučaste vene, koje pacijentima predstavljaju vizuelni problem, postoje nekomplikovane korekcije.

4. Koje mogućnosti liječenja postoje za proširene vene i paučaste vene?

Ukoliko imate prave proširene vene, napravite flebektomiju, što predstavlja mali ubod u zahvaćenom području gdje se koristi neka vrsta kuke za izvlačenje zadebljanog dijela vene i njeno uklanjanje. Ako venski zalisci propuštaju, uz pomoć ultrazvuka možete locirati zahvaćenu venu, umetnuti kateter i zatvoriti venu iznutra. Zahvat traje nešto manje od sat vremena, a pacijenti nakon toga mogu ići odmah kući u kompresivnim čarapama. Paučaste vene tretiraju se laserskom tehnologijom ili skleroterapijom krvnih žila. U oba slučaja krvne žile se skupljaju i vena postaje nevidljiva.

5. Šta mogu učiniti za zdravlje svojih vena?

U osnovi, vrijedi pravilo da su sjedenje i stajanje loši i da je za zdravlje nogu i vena bolje ležanje i hodanje. Sportovi kao što su hodanje, planinarenje, plivanje u hladnoj vodi, ples i skijaško trčanje dobri su za vaše krvne žile. Kada rade trening snage, pacijenti s venama trebaju izostaviti bučice i trenirati samo s težinom vlastitog tijela. Podno grijanje također može opteretiti vene, jer toplina odozdo čini noge još težima. Općenito, stručnjaci savjetuju: “Često ustajanje u svakodnevnom životu i izbjegavanje sjedenja u pretijesnoj odjeći pomaže u sprečavanju ovog problema. Zdrava ishrana bogata vlaknima za probavu i ispijanje puno tečnosti važni su, jer sprečavaju zgušnjavanje krvi”.

Kod umornih i teških nogu te bolnih vena, posebno nakon dugog stajanja, olakšanje možete osjetiti već i masažom uz pomoć balzama, krema i gelova. Potražite ih na dm online shopu ili u dm prodavnici.

HERBAMEDICUS njegujući balzam za tijelo - kesten i crna vinova loza, pomažu kod umornih i otečenih nogu. Jedinstvena formulacija djelotvorna je ukoliko patite od proširenih vena, umornih i otečenih nogu, problema s grčevima i cirkulacijom.
OLIVAL Venogel – s ekstraktom divljeg kestena i nevena brzo se upija, hladi i umiruje kožu te blagotvorno djeluje na bolove u nogama. Zahvaljujući njegovim aktivnim sastojcima, već nakon nanošenja ćete osjetiti olakšanje i moći ćete uživati u dugim šetnjama.
PRIESSNITZ krema za arterije i vene - sadrži prirodne sastojke escina (sam plod divljeg kestena) i flavonoide (od crvenog lišća vinove loze) koji su sigurni i provjereni kao prirodni sastojci za pravilan rad venskog i limfnog sistema. Proizvod je pogodan za korištenje za vrijeme trudnoće i dojenja.