Active Beauty
Sezona prehlada: doktori preporučuju kako se brzo riješiti dosadne upale grla

Ostanite zdravi

Sezona prehlada: doktori preporučuju kako se brzo riješiti dosadne upale grla

Poznato nam je to kod djece: posebno u vrtićkom i osnovnoškolskom uzrastu, čini se da su mališani stalno bolesni. Ali čak i kod odraslih, dosadni svrbež i grebanje u grlu statistički se javljaju oko dva do četiri puta godišnje, kaže dr. Michaela Zumtobel, specijalista ORL medicine u Beču.

Naš imuni sistem može izgraditi imunitet na specifične sojeve virusa. Ali virusi mutiraju svake godine, objašnjava doktor. Prema Michaeli Zumtobel, grlobolja ili grebanje u grlu može biti simtopm određene nezavisne bolesti, ali je obično rani znak upozorenja na predstojeću prehladu ili gripu.

Kako ojačati imunološki sistem kako se grebanje u grlu ne bi pretvorilo u prehladu

Kako se grebanje u grlu ne bi pretvorilo u pravu prehladu koju prate kašalj, glavobolja i temperatura - Zumtobel savjetuje da obratite posebnu pažnju na svoj imunološki sistem, poseno tokom hladne sezone. To znači da biste sebi trebali obezbijediti:


Nerijetko tijelu pomaže i malo odmora kako bi se moglo u potpunosti fokusirati na odbranu od patogena. Svjež zrak bogat kisikom također podržava imunološki sistem u njegovom radu – kao i zdrava ishrana bogata vitaminima, kaže dr. Teresa Thaler, holistička doktorica i homeopat u Beču.

Toplo ili hladno: slušajte svoje tijelo!


Kod svih vrsta prehlada ne smijemo zaboraviti jednu važnu stvar – ispijanje tečnosti jača imunološki sistem! Topli čajevi s medom, kaduljom ili majčinom dušicom obično okrepljuju organizam. Međutim, treba imati na umu i da postoje različite vrste prehlada, objašnjava Teresa Thaler.

Zato treba osluškivati svoje tijelo i procijeniti što bi mu više odgovaralo, hladan ili topao napitak. Ponekad hladni napici ili hladni oblozi za vrat na bazi skute i eteričnog ulja lavande mogu biti jako korisni. Upravo vi najbolje možete osjetiti šta vašem tijelu treba u određenom trenutku.

Snaga prirode: čudotvorni lijek, med

Žuto zlato pčela najbolji je lijek iz prirode. “Za mene je med čudotvorni lijek”, ističe holistička doktorica. Ne samo da smanjuje broj patogenih bakterija i virusa u ustima nego također potiče zarastanje rana.

Ako ne želite piti ništa toplo, možete koristiti oxymel (kiseli med), naprimjer. Ovu mješavinu meda, octa i začinskog bilja lako možete napraviti i sami, a dobro se otapa u hladnoj vodi.

Šta brzo pomaže kod grlobolje, grebanja u grlu ili otežanog gutanja?

Grebanje u grlu može biti simptom raznih zdravstvenih stanja i bolesti, od bezazlenih nadražaja do ozbiljnijih problema, kaže dr. Michaela Zumtobel. S doktorskog gledišta, slijedeći kućni lijekovi pokazali su se posebno korisnima.

Kućni lijekovi za upaljeno grlo:

topli napici, pastile, grgljanje slanom vodom ili lijekovi koji se izdaju bez recepta, možda čak i lijekovi protiv bolova za ublažavanje simptoma. Također je adekvatan odmor važan za pružanje podrške tijelu pri samom ozdravljenju.

Kućni lijekovi za otežano gutanje:

adekvatan unos tečnosti, topli napici, provjereni kućni lijekovi kao što su med ili čaj od đumbira, korištenje ovlaživača zraka i izbjegavanje pušenja.

Kućni lijekovi za otežano gutanje:

pastile, prema potrebi topli napici s medom. Ako imate izraženije poteškoće s gutanjem, hitno se obratite doktoru.

Za vlaženje sluznice preporučuju se pastile na bazi soli ili s biljem poput korijena bijelog sljeza ili islandskog lišaja. Važno: ako ste prehlađeni, provjerite je li nivo vitamina D u vašem organizmu u granicama normale, kaže dr. Tereza Thaler. To se lako može utvrditi analizom krvi.

Kada biste trebali posjetiti doktora?

Preporučuje se konsultovati se s doktorom ako grlobolja potraje duže od 3-4 dana bez obzira na korištenje kućnih lijekova, ako je posebno bolna ili je popraćena drugim simptomima kao što su: temperatura, kašalj, otežano disanje ili gutanje, kaže dr. Zumtobel.

Savjet doktora trebali biste potražiti i ako osjećate uporni umor i iscrpljenost, što bi moglo ukazivati na gripu ili ako se simptomi redovno ponavljaju tokom dužeg vremenskog perioda.

Važno je znati: „Grebanje u grlu može imati različite uzroke i znak je nadražene sluznice grla. Osim virusa i prehlade, okidač ponekad mogu biti lijekovi i određene bolesti kao što su refluksne bolesti ili dijabetes melitus”, dodaje dr. Tereza Thaler.