Active Beauty
Zeleni power-food: vegansko varivo od kelja sa seitanom i bijelim grahom
Tekst: Rezept: Zucker&Jagdwurst

Vegansko varivo od kelja

Zeleni power-food: vegansko varivo od kelja sa seitanom i bijelim grahom

Brzo, ukusno, bogato hranjivim tvarima: ako ste jako gladni u hladnoj sezoni, nešto što stvarno grije je vegansko varivo od kelja. Povrće bogato vitaminom C daje nam energiju i podržava jačanje našeg imunološkog sistema

Recept za vegansko varivo od kelja

Sastojci za 4 porcije:

Priprema veganskog variva od kelja


Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

1. Pripremite kelj i krompir

Kelj operite i uklonite tvrde peteljke, a ostavite samo meke peteljke i listove kelja. Sve nasjeckajte na grublje komade. Krompir ogulite i narežite na male komade. Ogulite i sitno narežite luk i režnjeve bijelog luka.

2. Popržite seitan, luk i bijeli luk
Sejtan prvo pržite u velikom loncu na ulju oko pet minuta da malo porumeni. Onda dodajte kockice luka i pirjajte 2-3 minute dok ne postane staklast. Sada dodajte sitno narezan bijeli luk i pržite još dvije minute.

3. Deglazirajte i dodajte krompir
Sve deglazirajte supom od povrća i vodom te u lonac dodajte izrezani krompir. Pustite da sve krčka na laganoj vatri oko osam minuta. Sada dodajte nasjeckani kelj i pirjajte još desetak minuta.

4. Dodajte preostale sastojke U međuvremenu otvorite konzervu bijelog graha i ocijedite tečnost. Posljednjih pet minuta kuhanja u lonac dodajte grah i varivo začinite solju, biberom, paprikom i miso pastom (po želji). Prije posluživanja pospite muškatnim oraščićem.

Tri razloga zašto volimo ovo varivo od kelja

1. Bogato je vitaminima
Kelj obiluje vitaminima. Ne samo da sadrži veliku količinu vitamina C, nego i vitamine A, E i K. Dobar je izbor za jačanje imunološkog sistema i za kožu.

2. Sadrži puno bjelančevine
Ishrana bogata proteinima nije važna samo za aktivan način života – ona je također neophodna za zdravlje kostiju. Postoje mnoge vrste povrća koje su dobre za vegane. Trik koji uvijek prolazi: dodajte nekoliko zrna graha u vegansko jelo.

3. Odlična je zamjena za meso
Ko kaže da se variva uvijek moraju pripremati s mesom? Seitan u ovom receptu za vegansko varivo od kelja odlična je zamjena. Također ima manje kalorija od, naprimjer, tofua, jer ima veći udio vode.

dmBio Cannellini bijeli grah - idealan za salate i variva.
dmBio suncokretovo ulje - prikladno za zagrijavanje do visokih temperatura, samim time i za pečenje i prženje.