Active Beauty
Savjet stručnjaka: intolerancija na laktozu

Internist Dr. Kurt König piše intoleranciji na laktozu.

Savjet stručnjaka: intolerancija na laktozu

Internist Dr. Kurt König piše intoleranciji na laktozu.

Šta je tačno intolerancija na laktozu?

Laktoza ili mliječni šećer je sastavni dio mlijeka koji se u tankom crijevu pomoću enzima laktaze razgrađuje na dva jednostavna šećera radi bolje probave. Ako nema dovoljno laktaze, laktoza nerazgrađena dospijeva u debelo crijevo gdje dolazi do vrenja pod djelovanjem bakterija. Pritom se stvaraju plinovi i organske kiseline koje mogu da uzrokuju nadutost, grčeve u želucu i proljev. Do 20 posto stanovništva razvije intoleranciju na laktozu nakon mlađe dječje dobi pri čemu je individualno koliku količinu mlijeka osoba može da podnese.

Kako se određuje intolerancija na laktozu?

Dijagnoza se postavlja na temelju testa daha, a postavljaju je ljekari specijalisti za unutrašnje bolesti i alergije. Prilikom testiranja se popije čaša vode koja sadrži laktozu nakon lega se u vremenskim razmacima mjernim instrumentom mjeri nivo vodika u dahu. Povišen nivo vodika ukazuje na intoleranciju na laktozu. Najmanje osam sati prije testa (otprilike od 19 h prethodnoga dana) pacijent ne bi smio ništa da jede i trebao bi da pije više vode. Također nije dozvoljeno pušenje ni žvakanje. Vodeći ljekar može vam pojasniti koje dodatne mjere je potrebno sprovesti da biste se adekvatno pripremili.

Na šta treba obratiti pažnju pri intoleranciji na laktozu?

Da biste izbjegli tegobe, potrebno je da trajno izbjegavate prehrambene namirnice koje sadrže laktozu ili da unosite u organizam enzim laktazu u obliku praha kako biste mogli probaviti mliječni šećer. Odgovarajući preparati se moraju uzimati prije unosa prehrambenim namirnica koje sadrže laktozu. Pritom se treba pripaziti na to kako je laktoza sadržana u brojnim gotovim proizvodima, keksu, čokoladi, umacima, ali i lijekovima. Napitci od kokosa, soje ili riže su dobar nadomjestak mlijeku a ne sadrže laktozu. Proizvodi od kozjeg ili ovčjeg mlijeka nisu alternativa jer i oni sadrže laktozu. Sadržaj laktoze u lijekovima najčešće je toliko nizak da bi stvarao neke probleme.