Active Beauty
Više volumena za tanku kosu

Uz prave frizure i najbolje trikove tanka kosa konačno će doći do izražaja.

Više volumena za tanku kosu

Želite više volumena? Uz prave frizure i najbolje trikove Susanne Forobosko, kvalitativnog trenera u dm frizerskom studiju, tanka kosa konačno će doći do izražaja.

Pravi rez

Dobra vijest: Većina trend frizura za 2019. godinu savršeno odgovaraju tankoj kosi. Općenito važi: Sve frizure dužine do ramena koje su blago ili jako stepenaste optički stvaraju više volumena i lakše se daju isfenirati tako da kosa dobije na volumenu. Ne preporučuju se duge frizure bez stepenastog reza. Ravna, duga kosa ispod ramena teško pada i dodatno gubi na volumenu.

Savršeni val

Neovisno da li valovita kosa ili prave lokne: Sve što donosi pokretljivost kosi je dobro. Kako bi ravna kosa bez volumena došla do izražaja, figaro je pravi izbor. Kod tanke kose dovoljna je niska temperatura, kako bi se postigao lijep rezultat – previsoke temperature bi bespotrebno oštetile kosu. Ko si dugoročno želi unijeti volumen u život, preporučuje mu se trajni mini val kod frizera. On je malo slabiji nego pravi mini val, ali se može ciljano uraditi na onim mjestima kojima je potreban volumen. I ovdje važi: Ne preporučuje se kosi koja je oštećena ili blajhana.

Razdjeljak je važan

Više volumena u kosi počinje na razdjeljku. Dok srednji razdjeljak kosu čini pomalo ispuhanom, dublji razdjeljak više pogoduje tankoj kosi. Ako se isti s vremena na vrijeme prebaci s jedne strane na drugu, kosa će postati postojanija. Na to dodati malo spreja od slane vode ili šampona za suho pranje – i kosa će odmah dobiti na volumenu.

Šiške, molim!

Žene koje imaju tanku kosu ne moraju odustati od šiški. Važno je da odgovaraju obliku lica i kvalitetu kose. Što je kosa tanja, to se šiške trebaju rezati što kompaktnije. Nejednake šiške kosu mogu učiniti da izgleda još tanja.

Dodatna njega

Tanka kosa ima posebno nježnu i osjetljivu strukturu – na to se treba obratiti pažnja i prilikom njege. Nakon pranja kosu pažljivo rukama prosušiti, umjesto da se koristi peškir. To sprečava dodatna oštećenja kose. Raskošne maske i regeneratori s tvarima koje kosu čine nježnijom u ovom slučaju ne pomažu, jer će tanku kosu učiniti dodatno beživotnom. Bolji su blagi šamponi, koji jačaju kosu. Posebni regeneratori za volumen nanose se isključivo dužinom do vrhova.

Jako tjeme

Najbolju pripremu za feniranje čine sprejevi za tjeme i losioni za kosu koji jačaju i štite kosu prilikom feniranja kao i kreme, koje se nanose na vlažnu kosu. Ovi proizvodi jačaju vlasi i strukturu kose od tjemena do vrhova, što omogućava održivost i fleksibilnost stajlinga kose. Poslije toga sušiti kosu pognute glave na nižim ili srednjim temperaturama. Taj postupak štiti kosu, dajući joj istovremeno volumen. Profesionalci rado rade s ravnim četkama koje se koriste tako da se vode od glave ka gore ili s okruglim četkama kojim se kosa tokom sušenja vuče ka gore.

Glow vs. mat

Iako je glow kose poprilično privlačan, za tanku kosu su mat proizvodi znatno bolji od svih proizvoda koji pružaju sjaj. Proizvodi za njegu koji sadrže proteine za sjaj kose bespotrebno otežavaju kosu, dok masniji gelovi ili pomade kosu čine još tanjom. Puderi za kosu, mat proizvodi i sprejevi od slane vode su stoga idealni, da bi kosa dobila postojanost i volumen. Isto važi i za kratke frizure i frizure za muškarce, koji se uz ove proizvode lakše daju razbarušiti.

Boja

Trik, koji profesionalci rado koriste da bi optički stvorili volumen, jeste konturisanje. Pritom se tjeme uz lice boji jednu do dvije nijanse tamnije od ostatka, kako bi se stvorio privid gušće kose. To funkcioniše i kod kratke i lepršave kose. Balayage tehnika ili pramenovi mogu učiniti optička čuda. Iako blajhanje šteti kosi, ispravna tehnika bojenja uz svjetliji gornji dio glave stvara iluziju volumena u kosi. Pramenovi su s druge strane manje štetni za kosu od potpune koloracije.

Povremeni volumni udar

Da biste umornoj kosi dali života, ne morate uvijek iznova raditi cijeli program pranja i feniranja. Šampon za suho pranje učinit će da kosa izgleda svježe i njegovano, dok dužinom izgleda postojano i strukturirano. Sličan efekt može se postići puderom za kosu. To se čak smatra blažom alternativom za tapiranje kose. Ko ipak radije tapira kosu, položit će češalj okomito u kosu i vući ka gore nanoseći pritom lak za kosu odozdo na tjeme, kako se ne bi stvorio efekt kacige.

Struktura uz profesionalca

Ko čezne za dugom kosom ili za jakom promjenom može posegnuti i za drugim rješenjem: gusta kosa uz umetke. Postoje u različitim dužinama, bojama i jačinama te se minimalno razlikuju od prave kose. U zavisnosti od želje moguće ih je privremeno pričvrstiti u kosi ili fiksirati na duže vrijeme u trajanju i do pola godine. Umeci se preporučuju na dužinu kose od oko osam centimetara. Kod kraće ili lepršave kose moguće je raditi uz tanku mrežicu za kosu, koja se stavi u vlastitu kosu tako da bude neprimjetna i na istu se onda dodaju umeci.