Active Beauty
Recept sa sunčanicom: ovako pripremite ovaj jesenski klasik

Iz šume

Recept sa sunčanicom: ovako pripremite ovaj jesenski klasik

Pored lisičarki i šampinjona, sunčanica je često zanemarena. Kakva šteta! Pritom je ova gljiva s divovskim klobukom domaća delikatesa te se od maja od oktobra prvenstveno može pronaći uz rub svijetlih listopadnih šuma, na livadama i proplancima. U ovom receptu sa sunčanicom ćemo ovu ukusnu gljivu pripremiti kao vegetarijansku varijantu odreska na našim jesenskim jelovnicima.

Recept sa sunčanicom:  odresci sunčanice

Sastojci za 4 odreska sunčanice

 • 600 g sunčanice: 4 komada bez stručka
 • 70 g brašna
 • 3 jaja (veganska varijanta: dmBio napitak od soje natur)
 • 1 kašika vrhnja za šlag (veganska alternativa: dmBio zobena krema za kuhanje)
 • sol
 • svježe mljeveni papar
 • 1 šaka bosiljka
 • 150 g krušnih mrvica
 • 4 žlice pročišćenog maslaca (npr. dmBio ghee pročišćeni maslac; veganska alternativa: dmBio hladno prešano repičino ulje)

Ukrašavanje:

 • 1 netretirani limun
 • crveni bosiljak

Priprema vegetarijanskog odreska sunčanice

Za naš  veganski recept sa sunčanicom gljive pažljivo očistite. Zatim ih uvaljajte u brašno. U jednoj posudi pjenjačom umutite jaja s vrhnjem, soli i paprom. Gljive provucite kroz jaja, obložite listićima bosiljka i za kraj uvaljajte u krušne mrvice.
 
Stavite pročišćeni maslac u dvije velike tave i stavite po dva klobuka u svaku te ih sa svake strane pecite oko 3 minute dok ne poprimi zlatnožutu boju. Zatim ih izvadite i ostavite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Limun operite i narežite na kriške. Servirajte odreske sunčanice na tanjure te ih ukrasite s po jednom kriškom limuna i malo bosiljka.
 
SAVJET: Po želji odrezak možete poslužiti i sa salatom od krumpira i tartar-umakom.

 

Poznavanje namirnica: pravilna priprema gljiva

Gljive su svestrano primjenjive te su odlične kada se prijaju, kuhaju, peku, pripremaju na roštilju ili nadjenu. Šampinjoni i poljske krivonoške uostalom se mogu i sirovi naribati preko salate. Pečene gljive trebalo bi peći kratko na visokoj temperaturi, inače ovo vodenasto povrće brzo postane gnjecavo. Kako bi se dodatno smanjilo ispuštanje vode, gljive bi trebalo začinjavati tek nakon pečenja.
 
Ako ih ne berete ili kupujete svježe, jer možda trenutni nije sezona gljiva, slobodno može u trgovini posegnuti za varijantom iz zamrzivača. Zamrzavanjem se sačuvaju mnoge hranjive tvari, ali one naravno nisu tako hrskave i aromatične kao svježe gljive. Zamrznute gljive ne treba odleđivati, nego ih direktno preraditi. 
 

Smiju li se gljive podgrijavati?

Ako ostanu ostaci jela s gljivama poput našeg recepta sa sunčanicom, najbolje ih je čuvati u hladnjaku i pojesti odmah idućeg dana. Jednokratno podgrijavanje, koje se dugo smatralo štetnim za zdravlje, prema aktuelnim saznanjima je bezopasno.