Active Beauty
Izgradnja crijevne flore: 10 savjeta za prehranu
Tekst: Silke Roessel

Ostanite zdrava, crijeva!

Izgradnja crijevne flore: 10 savjeta za prehranu

Zašto je zdrava crijevna flora tako važna za nas i koje nam namirnice mogu pomoći da je dovedemo u ravnotežu? Pitali smo nutricioniste za 10 najboljih preporuka.

Najvažniji ključ za vlastito zdravlje imate svaki dan na svom tanjiru, vašu prehranu. Posebno nemasne namirnice bogate vlaknima poput povrća će pomoći da se mikrobiom izbalansira, da se crijevna flora izgradi i da se istovremeno ojača imunološki sistem. „Danas znamo da crijeva pored svoje probavne funkcije imaju i važnu ulogu u odbrani od uzročnika bolesti, u imunološkom sistemu i u upalnim procesima“, govori nutricionistica Annemarie Kocijan.

Prvi znakovi za oslabljenu crijevnu floru su probavne smetnje poput zatvora, proljeva i nadutosti. Nadalje, može doći do pojave sindroma nadraženih crijeva. No, postoje načini da se crijevna flora ponovno uspostavi: Ovih 10 savjeta o prehrani će vam u tome pomoći.

Izgradnja crijevne flore: 10 savjeta koji mogu pomoći

Ovo povrće je važno

Načelno vrijedi: Osnova bi trebale biti biljne namirnice koje rastu sezonski i lokalno i najbolje ih je kupiti u biokvaliteti. Prije svega će čičoka, sve sorte kupusa, gljive, mahunarke, maline, kivi i sušeno voće pomoći u izgradnji crijevne flore. Oprez: Sušeno voće sadrži više šećera od svježeg voća, stoga ga treba umjereno konzumirati!

Probiotici, one dobre bakterije

Probiotici su bakterije koje su dobre za naše zdravlje, poput kvasca ili bakterija mliječnih kiselina (laktobacili). „Oni se pojavljuju u fermentiranim namirnicama poput jogurta, kiselog vrhnja, kefira, kiselog kupusa, sira, hljeba i octa“, govori nam stručnjakinja.

Prebiotici protiv opterećenih crijeva

Prebiotici su topiva vlakna koja se ne mogu probaviti, ali koja pozitivno utječu na rast zdravih bakterija u debelom crijevu. „Prebiotici primjerice sadrže cikoriju, čičoku, luk, češnjak, bijeli korijen, artičoku i banane, a pojavljuju se i u proizvodima od cjelovitih žitarica.“

Cjelovite žitarice za izgradnju crijevne flore

Ako želite učiniti nešto dobro za svoja crijeva, posežite što češće za proizvodima od cjelovitih žitarica poput integralnog brašna, integralne tjestenine, grubo mljevenih žitarica i žitnih pahuljica.

Navikavanje na zdravu prehranu

Posežite instinktivno za zdravim namirnicama. A koje su to? „Za orijentaciju će dobro poslužiti mediteranska kuhinja s puno povrća, ribe, fermentiranih mliječnih proizvoda i zdravih ulja“, govori stručnjakinja Kocijan. I prema tome je bitno da probava započinje već u ustima, stoga je zdravo i čak opuštajuće, svaki zalogaj prožvakati i do dvadeset puta.

Začini za zdravu crijevnu floru

Anis, kim i komorač imaju pozitivan utjecaj na balans crijeva. U obliku čaja crijevnu floru će sasvim neprimjetno izgraditi.

Napravite pauzu

Pauze od jela od najmanje četiri sata, skroz u stilu intervalnog posta, rasteretit će tijelo i istovremeno su dobre za liniju. Crijeva tako imaju dovoljno vremena da se regenerišu. Kretanje ili sport su osvježenje za tijelo i duh.

Uživanje u pravim mastima

Ključna je kvaliteta masti. Jednolična i masna hrana s vremenom predstavlja veliko opterećenje za crijeva. Jedna šaka orašastih plodova dnevno donosi ne samo dobre masti, nego i jako puno vlakana.

Voda, voda, voda!

Ne može se dovoljno često naglasiti: Voda je dobra za zdravlje. „Minimalno 2 litre vode dnevno ili nezaslađenog biljnog čaja rasteretit će crijeva“, govori Kocijan.

Izbjegavajte sve što šteti crijevnoj flori!

Nezdravi stil života, stres, alkohol, šećer, bjelančevine životinjskog porijekla te uzimanje lijekova poput antibiotika, kortizona, lijekova protiv bolova ili laksativa su loši za crijevnu floru. Što manje toga unosite u sebe, to će crijeva ostati zdravija. Nekada se antibiotici ne mogu zaobići, pa je stoga važno uzimati ih isključivo na preporuku svog doktora.