Active Beauty
Just kiss me: Zašto se ljubimo?

Zašto se ljubimo?

Just kiss me: Zašto se ljubimo?

U našim glavama sve se vrti samo oko… ljubljenja! Ili barem jako puno toga. Ali zašto? 
 

Dinamike u ljubavi i u međuljudskim odnosima ponekada je teško shvatiti. Međutim, sada već znamo što žene i muškarci zaista žele u partnerstvu i zašto spavanje u odvojenim krevetima nije kraj veze.
 
Ljubljenje isto tako otpada? E, tu stvari ipak izgledaju drugačije! Ljubljenje je temeljna stvar za svaku vezu te je za mnoge i neizostavan dio prilikom odnosa. Ali zašto se ljudi ljube i odakle dolazi poljubac?

Poljubac govori više od hiljadu riječi?

Danas u biti postoji samo poljubac prilikom susreta, pozdrava i ljubavni poljubac. Unazad nekoliko stoljeća poljubac je puno više toga govorio: U srednjem vijeku je tako poljubac pokazao ovisnost između gospodara i podanika, u kršćanstvu kao i u komunizmu poljubac je imao veliki značaj kao znak strahopoštovanja, povezanosti i solidarnosti. I kod starih Rimljana je poljubac bio pokazatelj društvenog statusa: Robove se nije ljubilo, a poljubac bez jezika je bio znak priznanja i ravnopravnog susreta.
 
Danas poljubac više nema puno veze s ritualima, političkim ili ideološkim razlozima. Uglavnom je izraz nježne ljubavi, privrženosti i želje. Ali odakle potječe poljubac? O tome znanstvenici dandanas razbijaju glave.

Porijeklo poljupca: Odakle potječe ljubljenje?

O tome postoje brojne teorije: Jedni polaze od toga da je poljubac samo daljnji razvoj njuškanja i lizanja stražnjice. S našim uspravnim hodom se to u biti prebacilo prema gore ka našim ustima. Drugi vjeruju da ljubljenje potječe iz potrebe da se osoba podoji na majčinim grudima – i ta nas želja prati cijeli život.
 
Jedna druga teorija tvrdi da ljubljenje dolazi od prosljeđivanja hrane s usta na usta kako se često prakticiralo kod domorodaca. Kod čimpanza je taj način hranjenja široko rasprostranjen. Iz te brižne geste u jednom je trenutku onda nastala ljubavna gesta. „Koješta!“, kažu druge studije. Naime, u svijetu je samo kod 46 % stanovništva ljubiti se sasvim normalno – neke kulture to čak smatraju gadljivim.

Pa zašto se onda zapravo ljubimo?

Ono što je mnogim znanstvenicima najlogičnije: Ljubljenje je biološko pomagalo pri odabiru partnera. Miris i okus prilikom ljubljenja otkrivaju nam podsvjesno biološki savršenog partnera. Pritom bi se genetika što više trebala razlikovati od vlastite: Biologija želi maksimalnu raznolikost gena koja se može bolje nositi s bolestima i koja obećava dugi životni vijek.
 
Činjenicu da prilikom ljubljenja biramo svog idealnog partnera za naše potomke, objašnjava i eksplozivnu snagu poljupca. Poveznica između spolnog odnosa i ljubljenja posebno je važna za žene: Više od 80 % žena smatraju spolni odnos bez poljubaca nezamislivim. Za muškarce poljupci nisu toliko važni, većina si može spolni odnos zamisliti i bez ljubljenja. Uz to dvostruko više muškaraca ne bi izgurali s kreveta partnericu koja se loše ljubi.

Šta se prilikom ljubljenja događa u tijelu?

 

Potrošnja kalorija prilikom ljubljenja

Običan poljubac po minuti troši oko 6,4 kalorija. Ovisno o situaciji ta vrijednost može biti i znatno veća: Ako uložite puno strasti, onda je moguće sagorjeti do 20 kalorija po minuti. Vježba u koju ćete se zaljubiti!

Ljubljenje je zdravo

Znanost je došla do otkrića da osobe koje se puno ljube i duže žive – i to punih pet godina! Ljubljenje osnažuje srce i dobro potiče imunološki sistem. Navodno ljubljenje čak i pomaže kod peludne groznice i prehlada. Još jedan bonus: Povećani protok sline sprječava nastanak karijesa i paradentoze.

Tulum hormona

 Kod cmakanja se oslobađaju hormoni sreće i istovremeno nestaju hormoni stresa poput kortizola. Dodatno hormon ljubavi, oksitocin, svojim umirujućem i zadovoljavajućem učinkom jača osjećaj povezanosti između osoba koje se ljube.

Ples živaca

Jedan poljubac aktivira 146 mišića i pokreće više od 100 milijardi živčanih stanica. Usne su tako osjetljive zbog svojih neobično puno finih živčanih vlakana – i stoga su poljupci tako ugodni.

Iznenađujuće prednosti

Za ne povjerovati: Statistike su pokazale da osobe koje se više ljube ujedno imaju i veći uspjeh na poslovnom planu i manje nesreće u prometu. Osim toga cmakanje nam daruje mladolikiji izgled: Ljubljenje potiče cirkulaciju i na taj način zaglađuje kožu!