Active Beauty
Ove vrste čajeva sada podižu naš imunološki sustav
Tekst: Elisabeth Sas

Snažno djelovanje

Ove vrste čajeva sada podižu naš imunološki sustav

Ima li što ljepše od toga da se kod sve nižih vanjskih temperatura umotamo u omiljenu deku na sofi i priuštimo si čašu toplog čaja? – Ili luksuzni oolong čaj, crni čaj ili dobar stari čaj od kamilice. Čaj će pružiti ne samo ugodu, već, ovisno o vrsti čaja, on ima mnogo pozitivnih djelovanja na naš imunološki sistem.

Jačanje imunološkog sistema s čajem: djelovanje osam različitih vrsta čajeva

Tačno početkom zime postavljamo si ponovno pitanje: Koji čaj će se pobrinuti za snažan imunološki sistem? Predstavljamo nevjerojatno djelovanje osam poznatih vrsta čajeva i objašnjavamo s kojim čajem možete ojačati svoj imunološki sistem u hladno godišnje doba.

1. Napunite se antioksidansima iz zelenog čaja

Zeleni čaj je gotovo 5.000 godina važna ljekovita biljka i dokazano djeluje protiv brojnih bolesti. Koliko ima različitih vrsta čajeva, toliko je mnogostran i njihov učinak. Zeleni čaj može smanjiti razinu kolesterola, svojim antioksidansima jača naš imunološki sustav i zahvaljujući svom sadržaju kofeina predstavlja dobru alternativu za kavu. Osim toga, potiče metabolizam.

2. Smanjite upale s čajem od kamilice

Čaj od kamilice je multitalent među vrstama čaja. Njegova glavna aktivna tvar ja azulen koji iznutra i izvana može smanjiti i spriječiti svaku vrstu upala. Kamilica je zbog svog umirujućeg djelovanja osim toga prikladna kod nervoze te poteškoća sa spavanjem i otpušta grčeve. Nije ni čudo što čaj od kamilice mnogi povezuju s bolešću. Sa kašikom meda i malo limunovog soka brzo se poboljša okus i više ne podsjeća tako snažno na temperaturu i grlobolju.

3. Vitaminski booster s voćnim čajem

Zbog velikog udjela vitamina i mineralnih tvari na našoj polici ne smije nedostajati niti voćni čaj. Zabavna činjenica: voćni čaj po definiciji uopće nije „prava“ vrsta čaja jer ne sadrži listove biljke čaja, već „samo“ voće. Voćni čajevi su zapravo više zdravi (osvježavajući) napitak s visokim udjelom vitamina. Mogu djelovati umirujuće za djecu i vrhunska su zdrava alternativa za industrijski proizvedeni ledeni čaj ili sok.

4. Čaj od đumbira grije iznutra

Ukusi su oko đumbira potpuno različiti: nekome uopće ne prija, a drugi vjeruju u njegovo djelovanje koje jača imunitet. I to s pravom: osim svojstava koja potiču cirkulaciju đumbir je pravi ubojica virusa i pomaže u jačanju imuniteta. Gingerol, ljuta tvar đumbira, daje nam dodatno osjećaj da nas grije iznutra. Svejedno uzimate li ga u obliku čaja ili kao shot ujutro: đumbir zaista razbuđuje i često i bolje od šoljice kafe!

5. Postanite uravnoteženiji uz rooibos čaj

Rooibos čaj spada u vrste čajeva koji su bogati vitaminima i mineralima. On je čistač radikala i pomaže našem tijelu u obrani od bolesti i očuvanju zdravlja. Osim toga je dobar za želudac. To je upravo idealno zimi kada se u adventsko i blagdansko vrijeme previše i nezdravo hranimo. Najmanje jednako važno: rooibos čaj djeluje opuštajuće i pruža uravnoteženost - što je optimalno ako ste pod stresom i tražite mir.

6. Uputite se u daleke svjetove s chai čajem

Kineska riječ „chai“ u prijevodu znači čaj. A pod chai čajem smatramo specijalni začinjeni čaj: crni čaj, obogaćen kardamom, đumbirom, cimetom, klinčićima i mnogim drugim začinima. Tako gotovo i nastaje božićni okus. Ova vrsta čaja je vrlo omiljena prije svega u Indiji i može se uvijek iznova preinačiti i poboljšati s različitim začinima. Tako varira i njegovo djelovanje: dok đumbir ima prethodno navedena svojstva, kardamom primjerice potiče probavu. Zbog crnog čaja kao baze uvijek lagano stimulira i time služi kao zamjena za kavu. Prije svega je chai latte (chai čaj s mlijekom) već godinama apsolutni trendovski napitak koji se nudi u većini kafića.

7. Započnite jutro veselo uz crni čaj

Crni čaj prikladan je za mnoge prilike; ujutro ili kao zamjena za kafu ili poslijepodne u englesko vrijeme za čaj uz dodatak mlijeka. A ako želite smanjiti konzumaciju kafe, s ovom vrstom čaja to doduše nećete postići. On naime nema manje kofeina od kafe, već samo djeluje drugačije: načelno i crni čaj ima stimulativno djelovanje i potiče probavu. Međutim, potrebno je više vremena da kofein razvije svoje djelovanje u tijelu, ali i duže traje. Prednost je da se jačina kofeina može samostalno regulirati: kratko vrijeme namakanja za više kofeina u čaju, duže za manje kofeina. Uz to crni čaj manje nadražuje želudac od kafe. Crni čaj pomaže i u jačanju imunološkog sistema i uz redovnu konzumaciju potiče imunitet.

8. Krenite u nova carstva s bijelim čajem

Jedna od najmanje poznatih vrsta čaja je bijeli čaj. Pogrešno, jer je njegov učinak izvanredan: on snažno hladi, sadrži mnogo vitamina C i svojim antioksidativnim svojstvima čak sprječava rak. Kofein sadržan u bijelom čaju djeluje pretežno na središnji nervni sistem (a manje na kardiovaskularni sistem) i tako na nježan način potiče koncentraciju. Jedini nedostatak: bijeli čaj ima svoju cijenu jer se velik dio proizvodnog procesa sastoji od ručnog rada.

Ako se još dalje želite zadubiti u ovu temu, bacite pogled na Veliku knjigu o čaju Rainera Schmidta.