Active Beauty
 2 ideje za uskršnji rani ručak
Tekst: Anita Freistetter, Harald Wieser

Uživajte zdravo

2 ideje za uskršnji rani ručak

Ove godine je vegetarijanski uskršnji rani ručak na prazničnom jelovniku. Nakon perioda posta konačno opet možete uživati u dobrim jelima.
Donosimo ove dvije ideje za vegetarijanske recepte za uskršnji rani ručak. Potpuno su u duhu osvještene, zdrave ishrane, ali i dalje ispunjavaju uslov da uskršnji doručak bude vrhunac.

Recept za uskršnji rani ručak za nabujak od prosa i skute


Vrijeme pripreme: cca 20 minuta plus 45 minuta pečenja

Sastojci za 1 veliku tepsiju za pečenje:

o 140 g prosa
o 400 ml napitka od badema
o 50 g badema
o 2 supene kašike meda
o 1 paket Bourbon vanilin šećera
o 3 kruške
o 1 kg nemasne skute
o 5 jaja
o 1 supena kašika cimeta
o 1/2 kašičice pimenta
o 1/2 kašičice muškatnog oraščića
o 1 prstohvat kardamoma
o 1 prstohvat mljevenog đumbira
o 1 prstohvat mljevenih klinčića

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. U lonac stavite proso, napitak od badema i vaniliju. Kratko prokuhajte i kuhajte 10 minuta na srednjoj vatri. Ocijedite u cjedilu i pustite da se malo ohladi.

2. Odvojite jaja. Mikserom umutite žumanjke zajedno s medom dok ne postanu pjenasti. Dodajte cimet, piment, kardamom, đumbir, klinčiće i muškatni oraščić i promiješajte da se sjedine. Umiješajte skutu i proso.

3. Bjelance istucite u čvrst snijeg i umiješajte ih u smjesu. Ulijte tijesto u tepsiju za pečenje. Kruške narežite na debele kriške i rasporedite ih u tepsiji. Pecite u pećnici 45 minuta.

4. Bademe sitno nasjeckajte, pospite po nabujku i jedite dok je jelo još toplo

Vegetarijanska uskršnja rolada za uskršnji rani ručak

Vrijeme pripreme: 80 minuta

Sastojci za 4 osobe:

o 300 g basmati riža
o 2 supene kašike ulja za prženje
o 300 ml temeljca od povrća (bez kvasca)
o 150 g zobenog vrhnja za kuhanje (alternativno sojino vrhnje za kuhanje)
o 1 crvena paprika
o 200 g šampinjona
o 1 glavica kupusa
o 2 glavice luka
o 200 g Gouda sira
o 2 jaja
o 1 supena kašika škrobi
o 1 snop vlasca
o 1 prstohvat soli
o 1 prstohvat bibera
o kuhinjski konac

Priprema:

  1. Skuhajte rižu. Očistite, operite i sitno narežite papriku. Šampinjone obrisati suhom krpom i grubo nasjeckajte. Naribajte Gouda sir. Vlasac operite, osušite i narežite na male komadiće. Odvojite 2 supene kašike vlasca.
  2. Narezanu papriku, šampinjone, Gouda sir i vlasac pomiješajte s rižom i jajima. Začinite solju i biberom. Skinite 8 većih listova kupusa, operite, osušite i blanširajte u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta. Dobro ocijedite i poravnajte debela rebra.
  3. Na listove namažite punjenje od riže. Rubove preklopite prema unutra, listove urolajte i zavežite kuhinjskim koncem.
  4. Luk sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje i popržite rolade dok ne porumene. Dodajte luk i pržite ga zajedno s roladama. Deglazirajte temeljcem od povrća i s vrhnjem. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri cca. 15 minuta. Zatim izvadite rolade i ostavite na toplom.
  5. Za zgušnjavanje sosa pomiješajte škrob s 2 kašike vode, dodajte u sos i prokuhajte. Začinite solju i biberom.
  6. Na kraju stavite rolade u sos i pospite preostalim vlascem.