Active Beauty
Muško zdravlje: kako muškarci mogu ostati fit i zdravi
Tekst: Birgit Brieber

10 savjeta

Muško zdravlje: kako muškarci mogu ostati fit i zdravi

Muškarci ne shvataju toliko ozbiljno mjere opreza kada je riječ o zdravlju: manje se brinu o sebi, češće su hronično bolesni, kraće žive i rjeđe odlaze doktoru. Donosimo najvažnije preventivne savjete o muškom zdravlju kako bi i vaš voljeni naučio brinuti o sebi.

Muškom zdravlju treba posvetiti više pažnje

Muškarci imaju kraći životni vijek od žena, češće su hronični bolesnici, 25 % rjeđe odlaze doktoru, manje vode računa o preventivi, ali u prosjeku 15 % više vremena provode u bolnici ako se nešto dogodi i ako obole. Brojke su alarmantne i kad je riječ o mentalnom zdravlju i kvaliteti života: tri četvrtine svih samoubistava počine muškarci. Imaju manje društvenih kontakata, manje vježbaju, pogotovo što su stariji, manje se hrane zdravo i vjerovatnije je da neće ništa napraviti kada primijete fizičke promjene.
Ovo je jedan od razloga zašto je prije 20 godina inicijativa mladića iz Adelaidea u Australiji objavljena na internetu kako bi se skrenula pažnja na temu koja je jednako važna, a premalo tretirana, a riječ je o zdravlju muškaraca. Ključne tačke pokreta, koji kombinuje englesku riječ za brkove ("moustache") s nazivom mjeseca novembra ("movember") su: najčešći oblici raka kod muškaraca, kao što je rak prostate i testisa, kao i mentalno zdravlje i prevencija suicida.

Donosimo deset savjeta kako muškarci mogu bolje brinuti o svom zdravlju.

Trebali biste imati na umu ovih deset savjeta za muško zdravlje:

1. Zdravstveni savjet za muškarce: krećite se

Prema najnovijim istraživanjima, samo 4000 koraka dnevno dovoljno je da značajno smanji rizik od kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti. Da biste to ostvarili, morate svaki dan hodati normalnim tempom ukupno oko 40 minuta – bez obzira na to idete li na posao, u pekaru ili navečer šetate po komšiluku...

2. Zdravstveni savjet za muškarce: recite kako se osjećate

Sagorijevanje, krize i depresija podjednako često pogađaju muškarce i žene, ali se rjeđe dijagnosticiraju kod muškaraca - često zato što se previše stide govoriti o navodnim slabostima. Ipak, prava snaga dolazi od onih koji se brinu za sebe i svoje prijatelje - također u smislu svog mentalnog stanja.

3. Zdravstveni savjet za muškarce: redovno se kontrolišite

“Repair medicine”: vjerojatno biste ovaj izraz radije čuli u radionici klasičnih automobila nego kod doktora. Zato bi muškarci nakon 45. rođendana morali poduzimati redovne mjere opreza – i jednom godišnje provjeravati svoju zdravstvenu sposobnost.

4. Zdravstveni savjet za muškarce: češće razgovarajte s prijateljima

Dugoročne studije pokazuju da za zdravlje i dug život moramo biti integrisani u zajednicu i imati stabilne odnose koji nas podržavaju. Dakle, razgovarajte o raznoraznim stvarima ne samo sa svojom ženom, već i sa svojim najboljim prijateljem!

5. Zdravstveni savjet za muškarce: posjetite urologa jednom godišnje

Ne, nije zabavno, ali od 45. godine (ili od 40. ako imate takvu porodičnu anamnezu) obvezno je redovno posjećivati urologa. Rano otkrivanje i liječenje raka prostate ili testisa može spasiti živote.

6. Zdravstveni savjet za muškarce: održavajte svoj um u formi

Rješavajte križaljke, čitajte novine ili redovno raspravljajte o aktuelnim političkim događajima s kolegama: duhovno sudjelovanje u životu čini vas samodovoljnima, neovisnima do duboke starosti - i sretnijima!

7. Zdravstveni savjet za muškarce: obratite pozornost na tjelesne signale

Odjednom imate problema sa spavanjem, penjanje uz stepenice postaje vam sve teže ili osjećate stres i sve veći pritisak? Molimo vas da na takve signale obratite veću pažnju! Čak i mali znakovi mogu biti pokazatelji ozbiljnih problema.

8. Zdravstveni savjet za muškarce: uživanje umjesto odricanja

Zdrava ishrana ključna je za dobar život - i ključna za održavanje forme čak i nakon 30. godine života i povezanih metaboličkih promjena. Ako vam “promjena ishrane” zvuči previše drastično, preporučujemo da proširite svoj jelovnik laganim mediteranskim jelima koja su vam prijala na godišnjem odmoru, energizirajućom azijskom kuhinjom - ili čak vegetarijanskim delicijama iz vaše voljene domaće kuhinje... Usput, neće vam štetiti ako se posavjetujete s nekim nutricionistom.

9. Zdravstveni savjet za muškarce: planirajte apstinenciju od pušenja

U poređenju i sa ženama, muškarci duže puše i konzumiraju više piva ili vina. To uzrokuje trajna oštećenja kardiovaskularnog sistema. Bez cigareta ili alkohola barem tri dana u sedmici: izvodljiv je to izazov, zar ne?

10. Zdravstveni savjet za muškarce: isključite se

S obzirom da hormon stresa kortizol utiče na krvni pritisak i metabolizam, stres se smatra presudnim pokretačem mnogih bolesti civilizacije. Prema istraživanjima, redovne sesije opuštanja kao što je kratak san nakon ručka mogu to djelotvorno spriječiti.

Dodatne informacije: smiješne brade za zdrave muškarce

Kako bi problem muškog zdravlja stavili u fokus i kako bi muškarci poduzimali više preventivnih mjera, pokret "Movember" poziva muškarce diljem svijeta da u jedanaestom mjesecu puste brkove i aktiviraju se:
hashtag #movember broji milione objava na društvenim mrežama i prikazuje dlakave ukrase na licu i izazove povezane s donacijama na tom polju.
S velikim uspjehom: samo 2021. oko 347 500 kreativnih brada donijelo je više od 77 miliona dolara za istraživačke projekte, što je odličan rezultat!

A svakako bismo na kraju dodali i savjete koji se odnose na kvalitetnu njegu muškaraca, jer kad se osjećamo njegovanima, to ostavlja pozitivan dojam na način na koji percipiramo sami sebe, na naše raspoloženje i u konačnici, na naše zdravlje.

Proizvodi koje muškarcima preporučujemo “za njihov bolji osjećaj”, od lica, brade, pa do njege tijela:

NIVEA MEN Anti-Age Power serum zaglađuje bore, učvršćuje i revitalizira kožu. Brzo se upija i ne ostavlja masne tragove. Ten je osjetno zaglađen i blistav s potpuno novim sjajem.

Balea MEN ulje za njegu brade i lica ne samo da hrani bradu, već i kožu lica, te smanjuje osjećaj napetosti kože. Njegova receptura sa suncokretovim, arganovim, jojoba i bademovim uljem ublažava pucanje i isušivanje brade, brzo se upija i ne ostavlja masni trag. Redovnom upotrebom ulja, smanjuje se osjećaj isušenosti kože, a brada postaje mekana i oblikovana.

NIVEA MEN Sensitive gel za tuširanje posebno je prilagođen potrebama osjetljive kože. Blaga formula s bambusovim mlijekom čisti i njeguje mušku kožu i kosu. Osvježavajuća formula ima intenzivan muževan miris i stvara dugotrajan osjećaj svježine nakon tuširanja. Gel za tuširanje se brzo pretvara u njegujuću pjenu koja čisti i hidratizira kožu.

NIVEA MEN Sensitive Instant Relief balzam poslije brijanja s blagom formulom, s ekstraktom kamilice i hamamelisom, umiruje kožu i štiti je od iritacija izvazvanih brijanjem. Balzam ne sadrži alkohol, dermatološki je testiran i omogućava bogatu hidrataciju kože. Posebno prilagođena formula brzo se upija i ne ostavlja masne tragove na koži. Uz NIVEA MEN Sensitive balzam poslije brijanja koža muškaraca će biti mekana na dodir i osvježena.

NIVEA MEN Fresh Active dezodorans u spreju pruža pouzdanu zaštitu od znojenja i neugodnih mirisa i do 48 sati. Napredna formula s morskim ekstraktima osigurava osvježavajući miris i štiti kožu od iritacija. Antiperspirant ne sadrži sintetička ulja, bojila i konzervanse, brzo se suši i ostavlja kožu mekom i suhom.

NIVEA MEN Fresh Sensation dezodorans u spreju pruža pouzdanu zaštitu od znojenja i neugodnih mirisa i do 72 sati. Napredna formula osigurava osvježavajući miris i štiti kožu od iritacija. Antiperspirant se brzo suši i ostavlja kožu mekom i suhom. Ugodan miris zadržava se cijeli dan i uklanja neprijatan miris umjesto da ga samo prikriva.

NIVEA MEN Black & White Invisible Original dezodorans u spreju zahvaljujući jedinstvenoj naprednoj formuli ne ostavlja tragove na odjeći i osigurava da svijetla ili tamna odjeća uvijek biti čista, bez mrlja od dezodoransa. Osim toga, inovativna tehnologija osigurava stalni osjećaj suhe i čiste kože, dok se antibakterijska funkcija bori protiv nastajanja bakterija i neugodnih mirisa.

NIVEA MEN Sensitive Protect dezodorans u spreju obogaćen ekstraktom kamilice i uljem avokada osjetljivoj koži pruža intenzivnu njegu te sprečava nastanak iritacija. Napredna formula osigurava stalni osjećaj suhe i čiste kože, dok se antibakterijska formula bori protiv nastajanja bakterija i neugodnih mirisa.

NIVEA MEN Protect & Care dezodorans u spreju osigurava muževan osvježavajući miris i štiti kožu od iritacija. Ne sadrži alkohol, brzo se suši i ostavlja kožu mekom i suhom.

Dragi naši muškarci, mislite na svoje zdravlje!