Active Beauty
Kako se riješiti prehlade

Opet dobro

Kako se riješiti prehlade

„Hunjavica traje 14 dana ili dvije sedmice“, tako glasi jedna stara narodna izreka. Prilično dugo vrijeme za sve nestrpljive nosiće. Ta se izreka, doduše, temelji na istinitoj jezgri, ali je ne moramo bespogovorno prihvatiti. Uz ovih se osam savjeta otkrivamo kako se riješiti prehlade i gripe!

Šta zapravo podrazumijevamo pod hunjavicom?

Uslijed prehlada često dolazi do upale sluznice nosa – to se kolokvijalno naziva hunjavicom. Najčešći simptomi su poriv za kihanjem i nos koji curi ili je začepljen. Često se javljaju još i simptomi koji su uvjetovani virusima prehlade, poput kašlja i grlobolje.

Otkrivamo kako se riješiti prehlade

Često postanemo svjesni koliko nam je važno naše zdravlje tek kada smo bolesni. Odjednom opet sanjamo o tome da možemo slobodno disati i jednostavno se opet osjećati dobro. Naši savjeti naravno NE zamjenjuju mirovanje u krevetu i - kod jačih simptoma – posjetu ljekaru. U svakom je slučaju najvažniji savjet tijelu pružiti mirovanje! Ali moguće je razmotriti i neke druge aspekte.

1. Odgovarajući zrak u prostoru

Posebno zimi u našem stambenom prostoru često vlada zagušljiva i suha klima zbog grijanja. To u prvom redu pogoduje zarazi: dlačice u nosu se isušuju i više ne mogu tako učinkovito odbijati strana tijela i uzročnike bolesti. Osim toga, virusi prehlade su dugovječniji kod suhog zraka.
Hladnija klima prostora, s druge strane, potiče opuštajući san čime se tijelo može bolje oporaviti i brže se riješiti prehlade i gripe.
Preporučena vlažnost zraka u stambenom području iznosi između 40 i 60 posto. Ta se vrijednost, naprimjer, može postići vlažnim peškirima koji se stave preko radijatora, hidrofilnim sobnim biljkama, vešom koje sušite u stambenom prostoru ili ovlaživačima zraka (oprez, obavezno redovno čistiti!). Uz to, može biti dobro smanjiti grijanje za nekoliko stepeni - hladnijim temperaturama automatski raste vlažnost zraka.

2. Inhaliranje vodene pare

Udisanje vruće vodene pare smatra se pravim čudotvornim lijekom protiv prehlade i gripe. Sluznice i gornji disajni putevi tako se lakše mogu osloboditi gustog sekreta. Uz to je za inhaliranje potrebno samo nekoliko sastojaka: šerpa s vrućom, posoljenom vodom i jedan peškir sasvim su dovoljni. Ako se želite brzo riješiti hunjavice, možete dodati ljekovite biljke majčinu dušicu i poljski timijan (sušeno ili kao eterična ulja). Inhaliranje će posebno jednostavno biti kada mješavinu stavite u inhalator na paru.
Važno: Neka se voda prije upotrebe dovoljno ohladi, a kod problema s očima ili cirkulacijom u potpunosti se odreknite inhaliranja.

3. Dovoljan unos tečnosti

Ne samo zrak u prostoru mora biti dovoljno hidratiziran, nego i vaše tijelo. Piti dovoljno tečnosti je valjda jedan od najjednostavnijih trikova za ubrzanje ozdravljenja. I tu vrijedi: Najbolje je preventivno piti dosta tečnosti tako da se sluznice ne isuše i mogu optimalno funkcionisati. Ako vas je bolest već uhvatila, onda pripazite da unosite najmanje dva litra tečnosti dnevno - tako ćete jačati svoj imunitet. Ako uslijed prehlade dobijete i vrućicu, onda je važno unositi još više tečnosti, jer znojenjem gubite dodatne količine tečnosti.
Pijte nešto što je vama ukusno kako biste ostali motivirani oko toga. Međutim, odreknite se napitaka s velikim udjelom šećera i radije posegnite za biljnim ili voćnim čajevima. Njih možete zasladiti kašikom meda. Med ima antibakterijski učinak i dobro će doći i vašem grlu. Preporučuje se i sok od zove, jer sadrži mnoge važne elemente u tragovima kao i vitamin C. Ako želite uživati u toplom soku, nemojte dopustiti da prokuha, jer će vrućina uništiti te sastojke.

4. Tretiranje nosa

Budući da klasična prehlada u prvom redu polazi od nosa, ima smisla njemu poklanjati posebnu pažnju, ako se želite brže riješiti hunjavice. Na tržištu su dostupni raznorazni proizvodi poput sprejeva za nos, naprava za ispiranje nosa, masti za nos, … Naprava za ispiranje nosa će vam pomoći u izvlačenju stranih tijela, sekreta i peludi iz nosa. I nakon operacija nosa ili sinusa ih je dobro koristiti, jer mogu smanjiti ispuhivanje nosa. U tom slučaju bi se za tretiranje ipak prethodno trebalo posavjetovati s ljekarom
Kod primjene naprava za ispiranje nosa k tome treba obratiti pažnju na sljedeće: količina soli koja se otapa u mlakoj vodi, trebala bi se tačno izmjeriti. Optimalno bi bilo devet grama soli na jedan litar vode. Preveliki ili premali udio soli može izazvati neugodno žarenje i izazvati iritaciju nosa.


5. Kupke protiv prehlade

Ponekad večernje opuštajuće kupke već mogu postići mala čuda i nadolazećoj hunjavici pomrsiti planove. Ali i ako ste se već razboljeli, na taj ćete se način između ostalog moći brže riješiti hunjavice. I ovdje je opet bitna vodena para koja hidratizira suhu i nadraženu sluznicu nosa. Uz to se toplota često doživljava blagotvorno i pomaže cirkulaciji tijela.
Prilikom kupanja dok traje prehlada važno je osluškivati vlastito tijelo. Ako imate problema s cirkulacijom ili visoku temperaturu, radije preskočite odlazak u kadu. Da bi se u potpunosti ostvario učinak kupke protiv prehlade, trebali biste se 20-25 minuta kupati u 39 stepeni toploj vodi. Kako biste poštedjeli svoju cirkulaciju, prvo se sjednite u mlaku vodu i zatim pustite da teče sve više vruće vode tako da se tijelo može polako priviknuti na visoke temperature. Pripazite na svoje tijelo i nakon kupanja polako ustanite iz kade kako biste izbjegli vrtoglavicu.

6. Pastile

Grlobolja je često neugodna popratna pojava prehlade – pastile tu nude jednostavnu pomoć (imaju hidratantni učinak i ovisno o sastojcima i dezinfekcijski). Međutim, postoje i kućni lijekovi za kojima možete posegnuti: jedna čajna kašika meda sasvim će jednostavno pomoći i djeluje, kao što je već rečeno, antibakterijski. I grgljanje otopine s kuhinjskom soli ili čaja od kadulje može itekako imati blagotvoran učinak.

7. Pravilno ispuhivanje nosa

Čini se da vam je nos pun, ali se prilikom ispuhivanja ništa ne dešava? Agresivno čišćenje nosa ovdje nažalost neće biti od pomoći, naprotiv, imat će suprotni učinak - nos će postati nadražen i sluznice će još više nateći. Kod hunjavice, naime, ne dolazimo do zraka ne zbog sekreta iz nosa, nego zbog nateknutih sluznica. Kada ispuhivanjem stvarate preveliki pritisak, sekret u sinusima može doći sve do srednjeg uha. Stoga uvijek oprezno i s osjećajem ispuhujte nos.
Da biste spriječili žareći nos od hunjavice, trebali biste puhati isključivo u papirne maramice i nipošto u kuhinjski ubrus ili toaletni papir, jer su ti materijali pregrubi.

8. Priuštite si sporiji tempo

Naravno, želimo se brzo riješiti prehlade, ali pritom ne smijemo zaboraviti, da nam naše tijelo bolešću poručuje da mu treba odmor. Možda ste posljednjih sedmica bili pod stresom i niste si priuštili dovoljno pauzi? To može oslabiti imunološki sustav čime postajemo osjetljiviji na zaraze. Jednom kada se prehlada razvije, želimo se, naravno, što prije ponovo oporaviti. Da bismo dugoročno ostali zdravi, ipak je potrebno pravilno se izliječiti. Ako hunjavicu samo prohodate, prijeti vam opasnost da ćete uskoro pokupiti i sljedeći virus.