Active Beauty
Na kulinarskom putovanju uz dmBio
Tekst: dm

Čarobni svijet organske hrane iz dm-a

Na kulinarskom putovanju uz dmBio

Proputujte kroz 5 zemalja uz dmBio proizvode i inspirativne recepte koji su plod saradnje dm-a i pet food blogera i influensera iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Predstavljamo knjigu “Kulinarsko putovanje uz dmBio” koja je posvećena svima onima koji brinu o kvaliteti života, uživaju u ukusnim jelima te svoj jelovnik žele obogatiti novim ili na savremeni način prilagođenim tradicionalnim receptima.

Kako zanimljivi recepti unose željenu promjenu u svakodnevicu i osiguravaju raznolikost pri konzumaciji hrane, smatramo da su upravo recepti koji će spojiti savremenije načine ishrane i tradicionalne recepte ono što nam je svima potrebno. Knjiga „Kulinarsko putovanje uz dmBio“ pokazuje da se uz dmBio organske proizvode mogu pripremati i moderna jela, prilagođena brzom načinu života, ali i tradicionalna te klasična jela koja evociraju uspomene na recepte naših roditelja i predaka. Kroz stranice ove knjige dm saradnici nas vode na putovanje kroz različite zemlje dijeleći svoje omiljene recepte i tajne koje svaki od navedenih obroka čine posebnim.

S vama ćemo podijeliti dva bosanskohercegovačka recepta za slano i slatko jelo pripremljena u saradnji s food blogerom i influenserom Hajrudinom Šišićem, u internet svijetu poznatim kao Harry Cooper - @harrycoop.er


Bosanski lonac sa slanutkom

Vrsta jela: tradicionalno vegansko jelo za 4 osobe

Sastojci:
  • 200 g dmBio slanutka
  • 1 glavica crvenog luka
  • dmBio maslinovo ulje
  • 250 g krompira
  • 200 g dmBio paradajza (komadi) ili drugi paradajz
  • dmBio italijanska mješavina začina
  • 50 g kukuruza
  • 50 g graška
  • 50 g mrkve
  • 1 l vode
Priprema:
U dubokom loncu zagrijati malo maslinovog ulja i pržiti sitno sjeckani crveni luk 2-3 minute. Potom dodati slanutak i začine te izmiješati. Nakon toga, sitno izrezani krompir uz paradajz dodati u lonac. Na kraju dodati i kukuruz, grašak te izrezanu mrkvu. Sve sastojke izmiješati te dodati vodu. Kuhati 25-30 minuta uz povremeno miješanje.

Savjet:
Po želji prilikom dodavanja paradajza dodati i crvenu papriku u prahu ili chilli papriku. Prilikom serviranja dodatno začiniti svježim začinima poput peršuna ili sušenim italijanskim začinima.


Veganska sutlija

Vrsta jela: veganski dezert za 4 osobe




Sastojci:
  • 1 l dmBio bademovog napitka
  • 200 g dmBio riže
  • 50 g dmBio kokosovog šećera
  • 1 mala kašika dmBio cimeta, mljeveni Naturland
  • Javorov sirup
Priprema:
Opranu rižu dodati bademovom napitku u dubokoj posudi ili šerpi. Također dodati kokosov šećer te cimet. Zagrijati napitak do ključanja pa smanjiti temperaturu i ostaviti da se riža kuha 30 minuta na niskoj temperaturi. Povremeno promiješati. Nakon pripreme servirati u malim keramičkim ili staklenim posudama.

Savjet:
Za pripremu sutlije koristiti rižu okruglog zrna zbog većeg udjela skroba. Sutliju po želji dodatno zasladiti javorovim sirupom.
Prijatno!


I na kraju, ukratko o samoj knjizi s Harryjem Cooperom...



Zanimalo nas je šta je bila Harryjeva inspiracija za odabir baš tih 5 tradicionalnih jela koja su predstavljena u modernom duhu u knjizi „Kulinarsko putovanje uz dmBio” – da li je izbor bio težak te da li je generalno jela koja su pripremale naše mame, majke, bake i nane izazovno pripremiti na savremen način? Na šta se pri tome posebno mora obratiti pažnja?

Naši tradicionalni recepti su mi oduvijek bili inspirativni za kreiranje u modernijim verzijama, jer se generalno baziraju na svježim sastojcima. Takvim receptima nije teško dodati sastojke koji su sezonski ili ih obogatiti dmBio proizvodima. Upravo iz tog razloga, kada smo razgovarali o pripremi ove knjige, znao sam od prvog trenutka da je projekt regionalne kuharice idealna platforma da naše tradicionalne recepte, poput tufahije, samo blago provučem kroz savremeno ruho kako bismo svi i u narednim godinama mogli uživati u ovim receptima, a koji su uz pomoć dmBio sastojaka sada i osvješteniji i sigurno mogu pomoći pri kreiranju osvještenijeg plana i načina ishrane.

U knjizi se uz bosanskohercegovačke recepte nalaze i recepti iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske. Nakon što si se upoznao sa svim tim zanimljivim idejama za pripremu jela iz drugih zemalja, koji te se recept najviše dojmio te si sebi rekao: „Ovo moram isprobati!“😊

Sigurno je to recept Ane Žontar iz Slovenije za humus od leće! Veliki sam ljubitelj crvene leće tako da je Anin recept idealan prijedlog za snack užinu ili laganiji ručak. Vjerujem da ću pronaći vremena da također pripremim sve recepte iz ove knjige recepata na kojoj smo vrijedno radili i na taj način upoznam sve različitosti, ali i sličnosti naše balkanske kuhinje.


Bez obzira da li ste zaljubljenici u brze i moderne obroke ili želite istražiti tradicionalne okuse, sigurni smo da ćete u 25 recepata iz 5 zemalja kroz knjigu „Kulinarsko putovanje uz dmBio“ prepunu divnih ukusa pronaći nešto za sebe. Istražite, eksperimentišite i uživajte u čarima organske ishrane uz dmBio proizvode!

P.S. Knjigu „Kulinarsko putovanje uz dmBio“ dobijate kupovinom dmBio proizvoda (osim dmBio proizvoda za bebe i djecu) u iznosu od 25 KM ili više isključivo u dm prodavnicama do 27.2.2024. ili do isteka zaliha.