Active Beauty
Održivi proizvodi za mjesečnicu – koje od njih poznajete?

Menstrualna čašica i ostalo

Održivi proizvodi za mjesečnicu – koje od njih poznajete?

Trebali bi biti pouzdani, udobni i ekološki prihvatljivi – upravo to očekujemo od održivih proizvoda za mjesečnicu. Njihov izbor je sada velik i puni cijele police u drogerijama. Pročitajte naš pregled koji su to “zeleni” proizvodi za mjesečnicu dostupni u dm-u i za koga su posebno prikladni.

Neraposloženje, grčevi u stomaku, tamponi – to su vjerojatno prve asocijacije koje mnogima padnu na pamet kad čuju termin “mjesečnica”. Ali sve više djevojaka i žena razmišlja pri tome i o okolini. Koliko god praktični bili, konvencionalni higijenski proizvodi, kao što su higijenski ulošci, tamponi i dnevni ulošci, nakon upotrebe postaju – ekološki problem.

U sklopu inicijative „Erdbeerwoche“ izračunato je da žena u cijelom životu iskoristi oko 16.800 menstrualnih proizvoda. Godišnje po ženi nastane 1-6 kilograma otpada. To je smeće koje se uglavnom sastoji od plastike koja se ne može reciklirati. A proizvodnja ovakvih artikala je sve samo ne ekološki prihvatljiva.

Održivi proizvodi za mjesečnicu imaju mnoge prednosti

Dobro je što održivi proizvodi za mjesečnicu postaju sve popularniji i sada se mogu naći u svakoj drogeriji. Višekratni proizvodi za mjesečnicu nisu samo prihvatljiviji za okolinu - svako ko pređe na menstrualne čašice i slične proizvode također će dugoročno imati manje mjesečne troškove.

Ovo su najvažniji održivi proizvodi za mjesečnicu

Menstrualna čašica: higijenska i nevidljiva

Menstrualne čašice male su čašice uz pomoć kojih se mjesečnica sakuplja unutar tijela. Bez mirisa su i neprimijetne pri upotrebi. Obično su izrađene od medicinskog silikona, lateksa ili plastike i mogu se koristiti do deset godina, u zavisnosti od proizvođača. Menstrualne čašice posebno su prikladne pri sportskim aktivnostima tokom mjesečnice te za žene koje su sklone suhoći rodnice i infekcijama intimnog područja (vaginalni iscjedak i bakterijska vaginoza). Zvuči dobro, zar ne?

Zašto se nekima ne sviđa: umetanje i uklanjanje menstrualne čašice zahtijeva praksu. Ali jednom kada otkrijete odgovarajuću tehniku primjene i menstrualna čašica dobro sjedne, jedva da ćete je osjetiti ili je uopšte nećete osjetiti. Kada je čašica puna, izvadi se s uz pomoć pomagala za izvlačenje (obično mali prsten, drška ili dugme na dnu), temeljito se opere i ponovo umetne. Nakon korištenja, čašica se mora prokuhati.

Menstrualni veš: udobno i pouzdano

Perive menstrualne gaćice sada se izgledom skoro ne razlikuju od uobičajenog donjeg veša. Imaju posebne antibakterijske slojeve tkanine u predjelu međunožja koji upijaju menstrualnu krv, zahvaljujući čemu garantuju osjećaj suhoće. Materijal je također ugodan za kožu te je prozračan. Nakon nošenja, menstrualne gaćice peru se u veš mašini. Menstrualne gaćice zamišljene su kao pouzdan pratitelj tokom mjesečnice do dvije godine. Mlade djevojke i žene posebno cijene njihov visok nivo udobnosti i jednostavnost njihovog korištenja.

Perivi higijenski ulošci: garancija bez plastike

Platneni ulošci za gaćice i jastučići koji se mogu prati, pričvršćuju se za gaćice uz pomoć kopči ili čičak-traka. Ekološki su prihvatljivi i mogu se koristiti dugi niz godina. Mnoge žene ih nose kao „rezervu“ uz menstrualnu čašicu.

Osjećati se dobro, najvažnija je stvar tokom mjesečnice

Troškovi kupovine su relativno visoki, ali održivi proizvodi za mjesečnicu idealni su saputnici kao dugoročno rješenje. Najvažnije je saznati s kojim se proizvodom osjećate najugodnije. Inače, djevojke i žene ne bi trebale osjećati krivnju ako primijete da im menstrualne čašice i slični proizvodi ne odgovaraju potpuno. Postoje i održivija rješenja umjesto jednokratnih tampona i uložaka, naprimjer, iz asortimana Jessa nature. Pamuk u njima dolazi iz certificiranog organskog uzgoja.

Na dm online shopu i u dm prodavnicama potražite sljedeće održive menstrualne proizvode: