Active Beauty
Zašto joga ne poznaje godine

Joga je na pravom putu da postane masovni sport jer može ponuditi nešto za svakoga.

Zašto joga ne poznaje godine

Neki to rade da bi razgradili stres i da oslobode glavu od negativnih misli, drugi da bi opustili svoje mišiće i da treniraju svoje tijelo. Za neke je to spiritualno putovanje ka vlastitom ja. Raznolikost razloga za praktikovanje joge nalikuje pristalicama indijskog učenja. Od malog djeteta do prabake, svako može psihički i fizički profitirati od joge. Posebno u vremenima kada svijet stoji naglavačke.

Joga tokom trudnoće

Najveća promjene za ženu jeste trudnoća. Većina je smatra predivnom promjenom, ali ponekad napornim i uzburkanim periodom. Joga pomaže u povećanju blagostanja, punjenju baterija i u pronalasku mira. „Osim stalnih pristalica joge, nama dolaze i trudnice koje se nikad prije nisu bavile jogom“, priča diplomirani učitelj joge i zdravstveni trener Sara Katu iz udruženja SuperKids u Klagenfurtu. „Vježbe im pomažu da osvijeste svoje tijelo, ostvare kontakt sa svojom bebom i intenzivnije osjete bebine pokrete.“

Istovremeno se trenira karlica i sprečava nastanak tipičnih trudničkih tegoba poput napetosti, proširenih vena i bolova u leđima i onih izazvanih išijasom. Tijelo postaje gipkije i uči ispravno disati, što je dobra priprema za porod. Trudnice od 14. sedmice mogu započeti s blagim treningom uz lagane joga figure, takozvane „Asanas“ i raditi ih onoliko dugo, koliko se mama i beba osjećaju dobro.

Asanas s bebom

 

Nakon što maleno sunce ugleda svjetlost dana, ne morate odustati od joge. Upravo suprotno: Kod joge za mame i djecu, beba kroz igru postaje dio vježbe. Započeti možete šest do osam sedmica nakon poroda, u zavisnosti od toga kako se mama osjeća. I to joj pogoduje u svakom smislu. Vježbe joge potiču povratak mišića na svoje mjesto, jačaju karlicu i one dijelove tijela, koji su posebno važni prilikom hranjenja, nošenja i savijanja.

Naravno da su i tate dobro došle na ovim kursevima. I bebe imaju svoje zadatke u vježbama. Tokom figure Asana-drvo, pri kojoj mama održava ravnotežu na jednoj nozi, podiže bebu uvis otežavajući vježbu. U poziciji avion, mama ljulja bebu na savijenim nogama. Pritom uvijek postoje mogućnosti da se napravi pauza za igranje, hranjenje i maženje.

Zabava za djecu

 

Kobra, mačka ili pas – mnoge joga vježbe povezane su sa životinjskim svijetom. U kursevima za djecu koji počinju s četvrtom godinom, mališani uz igru oponašaju pojedine figure. Pauze i pokreti idu naizmjenično, a uz to se koriste različite igrice, karte i zvučne posude, objašnjava Sara Katu. „To je zabavno, poboljšava motoriku i jača osjećaj za grupu.“

Za djecu školskog uzrasta joga vježbe mogu biti zahtjevnije, razvoj sportskih sposobnosti pritom nije cilj. „Bit je u pokretima i zadovoljstvu koje pričinjava kretanje“, kaže trener, „a ne da se potiče takmičarski duh. Joga jednostavno pričinjava zadovoljstvo, bez puno muke.“ A djeca će tako dobiti mnogo. Bolje držanje, više gipkosti, izdržljivosti i snage. Jača se i nervni sistem i sposobnost svjesnog koncentrisanja i opuštanja.

Joga za mlade

Dok su joga za djecu i odrasle već odavno u trendu, kursevi za uzrast između relativno su novi. Pritom je joga posebno dobra da se stvori ravnoteža između često stresne svakodnevnice. Neovisno da li se radi o pritisku u školi, prvim simpatijama ili o hormonima – promjene koje sa sobom nosi pubertet mogu uznemiriti i najmirnije osobe.

„Joga uz muziku, tehnike disanja, tok pokreta i akrobatske elemente nudi dobru ravnotežu“, kaže Sara Katu. „Pomaže im da se lakše nose sa stresom, da se smire, da razviju dobar osjećaj za tijelo i da jačaju svoje samopouzdanje.“ Na taj način omladinac trenira snagu svojih mišića i izdržljivost te istovremeno psihički potiče hrabrost, snagu i poštovanje.

Sunčani pozdrav za karijeru

 

S obzirom da joga može povećati zadovoljstvo na radnom mjestu, povećati timski duh i kreativnost te umanjiti broj osoba prijavljenih na bolovanje, u mnogim preduzećima postoji mogućnost da zaposlenici pauzu provedu trenirajući. Posebno kad su dani ispred kompjutera dugi, na ovaj način se može spriječiti napetost, poboljšati cirkulacija i jednostavno izazvati osjećaj blagostanja. Vrijeme provedeno na treningu je u svakom slučaju dobro investirano vrijeme, kada se poslije toga na posao vratimo motivisani i produktivniji. Osim toga, za mnoge ljude je prijatnije da na taj način uvedu kretanje u svoju svakodnevnicu, umjesto da da ujutro žure u teretanu, a da nakon posla idu na trčanje.

Srebrena joga i harmonija hormona

 

I za starije ljude joga je odlična metoda treniranja kako bi ostali pokretni. Posebnu ulogu u tome ima povezanost tijela i duha kroz vježbe disanja, takozvanih „Pranayame“. Na taj način se vježba usmjeravanje energije i produbljivanje osjećaja opuštenosti i ravnoteže. Posebno za žene u klimaksu postoji takozvana joga za hormone prema Dinah Rodrigues, koja djeluje protivno tegobama poput valunga, nesanice, anksioznosti ili migrene te oboljenjima poput osteoporoze. Prilagođena verzija poze psa koji gleda na dolje, na primjer, aktivira jajnike, dok je sva energija usmjerena ka njima.

Ista tehnika se preporučuje i mlađim ženama koje pate od menstrualnih tegoba ili neredovnog ciklusa te može pomoći kod neostvarenih dječijih želja. Neke tehnike pospješuju libido.