Active Beauty
Njegovana kosa: 4 savjeta za zdravo vlasište

Čisto stvar glave

Njegovana kosa: 4 savjeta za zdravo vlasište

Ponekad kosa ne želi sjajiti. Tada ne pomaže niti savršeno usklađen šampon niti kura za njegu. Riješimo taj problem iz korijena: Zdravoj kosi je potrebno zdravo vlasište.

4 savjeta za zdravo vlasište

1. Ne zagrijavajte kosu!

Ako je moguće, fen, uvijač i peglu za kosu trebali biste često ostaviti u ladici jer isušuju vlasište. I previše topla voda uklanja vlagu i zaštitne lipide s vlasišta prilikom pranja. Načelno vrijedi: „Izbjegavajte prečesto pranje kose. Svakodnevno pranje kose može na vlasištu uzrokovati prepoznatljivu ili osjetnu neravnotežu i time ga odmastiti“, navodi bečka dermatologinja Verena Beck. A ako kosa i ranije djeluje masno, šampon za suho pranje pomaže brzo i djelotvorno. „Kod korištenja šampona za suho pranje imajte u vidu: uvijek dobro raščešljajte kosu i pazite na sastojke“, savjetuje dermatologinja.
 
Kada vani postane toplije, vrijedi: nositi šešire za glavu. Sunce šteti vlasištu čak i s punom kosom. Posebno svijetli tipovi kože i kose i ljudi sa svijetlim mrljama trebaju UV zaštitu za glavu - svi ostali barem na glavi. Stoga bi se u svakoj torbi za plažu trebali nalaziti i proizvodi za kosu s UV filtrom. Još bolje: sprejevi za zaštitu od sunca koji ne zamašćuju, koji imaju znatno veće filtere.
 

2. Pokazati glavu i pravilno četkati

Za pravilnu njegu je, naravno, neizostavna dobra četka za kosu. Kvalitetna četka će ne samo raspetljati kosu, već će njegovati i vlasište. Dr. Beck ovdje preporučuje prirodne četke za kosu. „Kod raščešljavanja ne zaboravite vlasište. Jednostavno nježno masirajte vlasište kod svakog poteza četkom. Na taj način ćete po kosi ravnomjerno rasporediti stvoreni sebum. Sebum djeluje poput prirodnog balzama i kosi pruža sjaj te prokrvljuje vlasište.“

 

Važno: Četke ili češljeve redovno perite šamponom i uklonite kosu, odumrle stanice kože i ostatke.

3. Jelo s glavom

Neuravnotežena ishrana može negativno utjecati na vlasište i pogoršati postojeće probleme. Nagla dijeta može, na primjer, još tri mjeseca kasnije imati učinke na vlasište. A oni koji ne jedu meso, trebali bi pripaziti na dobru opskrbu hranjivim tvarima i prije svega nadomjestiti vitamin B12. Oni koji puno putuju ili zbog nedostatka vremena ne jedu uvijek pravilno, njih će od problema s kosom i vlasištem zaštititi dodaci prehrani s cinkom, bakrom, selenom i biotinom.

 

4. Bakina kućna pomagala

Jabučni ocat je multitalent: On pomaže u reguliranju pH vrijednosti vlasišta i time protiv suhih odumrlih stanica kože. Ujedno smanjuje svrbež i dezinficirajuće djeluje protiv gljivica i bakterija. Osim toga, može usporiti naknadno zamašćivanje vlasišta. I to na sljedeći način: Dvije kašike octa pomiješajte s jednom litrom čiste vode i nakon pranja umasirajte u kosu. Nakon toga isperite. Kiseli miris nestat će tokom sušenja. Dermatologinja preporučuje i druge namirnice poput njegujućeg pranja s pivom ili hranjive maske od jaja.
 
Osim vanjskih utjecaja i neuravnotežene prehrane i hormonske promjene ili kronični i psihički stres mogu negativno  utjecati na zdravo vlasište. 
Uravnotežen životni stil važan je za zdravo vlasište jer i ono reaguje na vanjske utjecaje.
 
Uz sve te male savjete i pomagala, vrijedi: Kod naglih ili dugotrajnih te bolnih promjena vlasišta potražite pomoć u dermatološkoj klinici.